
Daniel Siemens: "Christussozialist" im Straßenkampf (einestages, Spiegel Online)
Propagandaa, satiiria, historian käyttöä.
"Poilu" oli Ranskan armeijan sotilaan liikanimi ensimmäisen maailmansodan aikana. "Poil" on karva, siispä poilut olivat karvaturreja. Viikset kuuluivat olennaisesti aidon gallialaisen soturin ulkoasuun. (Vähemmän glamuuria on vaihtoehtoisessa selityksessä: Juoksuhaudoissa ei aina ollut puhdasta vettä saatavilla, joten parranajo sai odottaa.)
Urhea ja nokkela poilu oli lukemattomien postikorttien ja pilapiirrosten aihe, jotka antavat herttaisen kuvan sota-ajasta meille kaukana ei-kenenkäänmaan kauhuista. Siviileille kuvat muistuttivat rakkaista rintamalla ja rohkaisivat kestämään, sotilaille kuvat antoivat edes mahdollisuuden paeta arkea mielikuvituksen voimin. Mielikuvituksen tehtäväksi jää myös kuvittaa poilun menyyn viimeinen annos - le dessert.
Lisää poilu-aiheisia pilapiirroksia löytyy La Vie Parisiennesta.
Suomen Kuvalehden postimerkkikilpailun III. palkinto, mutta missä numerossa? Arvailisin 1920-lukua tai mahdollisesti vuosia 1918-1919, koska minulla on muuta lähdemateriaalia tuolta aikaväliltä. Työn puolesta on pakko merkitä tarkat lähdeviitteet talteen, mutta joskus lipsun minäkin (ts. aika usein).
Pidin kerran nettisivuja aiheesta "hakaristin käyttö Suomessa", mutta se houkutteli hieman kyseenalaista lukijakuntaa, etenkin laiskoja kuvavarkaita. En pane pahakseni jos kuviani kopioidaan (muutenhan en niitä verkossa levittelisikään) mutta suoraan linkittäminen ilman muuta viittausta sivuilleni on ärsyttävää (ja sitäpaitsi hauska torjua - katso löydätkö kuvani tämän leechaajan sivulta).
Ehkä jonain päivänä (kun olen työtön tohtori) jaksan uusia sivuston.
![]() | ![]() |
Helsingin työväenarkistossa lehtiä selaillessani löysin palautustelineeltä tällaisen kauniin kirjan. Poliittisista vakaumuksista viis, punainen on aina punaista ja käärme on sentään kunnon suomalainen kyy. Itse sisältöä en ehtinytkään varsinaisesti tutkia, mutta kirja on muistaakseni 1920-luvun alkuvuosilta.
Propagandaviestistä voi sen verran sanoa että "valkoisten salaisen toiminnan" mahdollisesti kunniattomat aspektit häivytetään näkyviltä kuvakielen avulla. Vakoilu on pakostakin juonittelua ja piileskelyä, ei (sen ajan) moraalisesti putipuhtaiden sankareiden heiniä, joten kuvassa tehdään selväksi kuka oikeastaan oli kiero ja kiemurteleva pahan perikuva. Valkoisten voimaa taas symbolisoi hohtavan valkea tikari, joka seisoo suorana ja miehekkäänä keskellä kuvan pystyakselia - ei häivääkään jäljellä salamyhkäisyydestä ja pimeyden turvin toimimisesta.